Τι είναι η ραγάδα δακτυλίου – πρωκτού;
Η ραγάδα δακτυλίου (πρωκτού) αποτελεί μία σρωγμή (σκίσιμο) στο βλεννογόνο του πρωκτού, στο άνοιγμα μέσω του οποίου οι κενώσεις του εντέρου εξέρχονται. Αυτή η ρωγμή πιο συχνά προκαλείται από μία μεγάλη, σκληρή κένωση καθώς αυτή διέρχεται από τον πρωκτικό δακτύλιο. Υπάρχουν και άλλα αίτια ραγάδας του πρωκτού, αλλά μάλλον δεν έχουν σχέση με την περίπτωσή σας.
Πως εμφανίζεται η ραγάδα δακτυλίου – πρωκτού;
Στην αρχή, υπάρχει συνήθως ήπιο καύσος και πόνος στον πρωκτό κατά τη διάρκεια των κενώσεων.
Με τις επανηλειμένες ρήξεις, ο πόνος κατά τη διάρκεια και λίγο μετά την κένωση μπορεί να είναι πολύ έντονος. Μερικοί τον περιγράφουν σαν «έντονο κάψιμο».
Μπορεί να υπάρχει ζωηρό κόκκινο αίμα στο χαρτί της τουαλέτας, να επαλείφει τα κόπρανα ή να λερώνει τη λεκάνη της τουαλέτας.
Τα άτομα με ραγάδα πρωκτού συχνά φοβούνται τον πόνο ο οποίος ακολουθεί μία κένωση του εντέρου και έτσι τείνουν να συγκρατούνται και να προσπαθούν να αποφύγουν την κένωση. Αυτό οδηγεί στη δημιουργία σκληρών κοπράνων, τα οποία καθώς τελικά διέρχονται τραυματίζουν εκ νέου τη ραγάδα.
Κάθε ασθενής με τα προαναφερθέντα σημεία και συμπτώματα πρέπει να ελέγχεται για τυχόν ραγάδα στον πρωκτό.
Πως γίνεται η διάγνωση της ραγάδας;
Συνήθως η διάγνωση τίθεται εύκολα με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού και τη διενέργεια μίας προσεκτικής κλινικής εξέτασης της περιοχής.
Συχνά με την προσεκτική διάνοιξη των γλουτών θα αποκαλυφθεί το κατώτερο τμήμα της ραγάδας. Η ραγάδα συνήθως εντοπίζεται στο οπίσθιο τοίχωμα του πρωκτού. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συνυπάρχει ουλώδης ιστός ή ιστικά ράκη στο κατώτερο άκρο της ραγάδας.
Ένα γαντοφορεμένο δάκτυλο εισάγεται με ήπιες κινήσεις στον πρωκτό, αφού πρώτα τοποθετηθεί στην άκρη του μικρή ποσότητα λιπαντικής ουσίας. Η εξέταση αυτή μπορεί να αναπαράγει τον πόνο όταν το δάκτυλο ακουμπήσει στην ραγάδα.
Πρωκτοσκόπηση: Διενεργείται με ένα κοντό, κοίλο όργανο το οποίο ονομάζεται πρωκτοσκόπιο, και έχει πάχος και μήκος περίπου όσο και το δάκτυλο. Το πρωκτοσκόπιο λιπαίνεται και εισάγεται με ήπιες κινήσεις στον πρωκτικό σωλήνα, ο οποίος και εξετάζεται λεπτομερώς.
Ποια η θεραπεία της ραγάδας;
Περίπου το ένα τρίτο των ραγάδων του πρωκτού, αυτές συνήθως είναι η οξείες ραγάδες, μπορούν να ιαθούν με τα παρακάτω συντηρητικά μέτρα:
- Δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και αρκετά υγρά ώστε τα κόπρανα να είναι μαλακά.
- Ηπακτικό: (παράδειγμα: παραφινέλαιο) ή ένα ήπιο καθαρτικό (παράδειγμα: γάλα μαγνησίας), εφόσον κριθεί απαραίτητο.
- Καθιστά μπάνια: Αυτά περιλαμβάνουν το κάθισμα σε μπανιέρα γεμάτη με ζεστό (όχι καυτό) νερό που να καλύπτει την περιοχή του πρωκτού για τουλάχιστο 15 λεπτά την ημέρα και εφόσον είναι δυνατό, και μετά από κάθε κένωση.
- Botox: Αρκετοί προτείνουν τη θεραπεία με Botox. Αυτό αποσκοεπί στην προσωρινή μείωση της τάσης των σφιγκτήρων μυών. Η μείωση της τάσης ευνοεί την επούλωση της ραγάδας η οποία αναστέλλεται από τον αυξημένο τόνο.
- Φαραμακευτική αγωγή: Συνήθως περιλαμβάνει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και φλεβοκινητικά.
Εάν η ραγάδα δακτυλίου δεν υποχωρήσει, οπότε μιλάμε για χρόνια ραγάδα, με τις παραπάνω θεραπείες μετά από ένα περίπου μήνα, τότε απαιτείται χειρουργική θεραπεία.
Τι χρειάζεται για την επέμβαση;
Θα διενεργηθούν εξετάσεις αίματος και ούρων και ηλεκτροκαρδιογράφημα με καρδιολογική εξέταση.
Μη φάτε και μη πιείτε τίποτε για τουλάχιστο 8 ώρες πριν από την επέμβαση
Κάνετε ντους ή μπάνιο, σύμφωνα με τις συνήθειές σας το πρωινό της επέμβασης.
Πριν τη μεταφορά σας στο χειρουργείο μπορεί να σας χορηγηθούν φάρμακα τα οποία προκαλούν υπνηλία (προνάρκωση).
Είναι δύσκολη η επέμβαση;
Η επέμβαση είναι απλή και συνήθως και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, δηλαδή χορηγώντας με μία λεπτή βελόνα τοπικό αναισθητικό στην περιοχή ώστε να μουδιάσει. Επιπρόσθετα, μπορεί να χορηγηθούν κάποια φάρμακα που προκαλούν υπνηλία (μέθη). Σε ορισμένες περιπτώσεις η επέμβαση μπορεί να διενεργηθεί υπό γενική αναισθησία.
Η επέμβαση συνήθως διαρκεί 30 λεπτά ή και λιγότερο και συνίσταται στην αφαίρεση της ουλής η οποία μπορεί να συνδυαστεί με έσω πλάγια σφιγκηροτομή, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα υποτροπής.
Τι ακολουθεί μετά την επέμβαση;
Μετά το πέρας της επέμβασης θα μεταφερθείτε στο θάλαμο ανάνηψης όπου θα σας παρακολουθούν.
Οταν σταθεροποιηθεί η αρτηριακή πίεση, οι σφύξεις και η αναπνοή σας και επανέλθετε σε πλήρη εγρήγορση, θα μπορέσετε να επιστρέψετε στο σπίτι σας την ίδια κιόλας ημέρα, με τη συνοδεία ενός υπεύθυνου ενήλικα.
Θα ενημερωθείτε για τα θέματα που αφορούν τη φαρμακευτική σας αγωγή και τις επισκέψεις στον ιατρό μετά την επέμβαση.
Τι θα χρειαστεί να προσέχω μετά την επέμβαση;
- Μπορείτε άμεσα να επιστρέψετε στις συνήθεις δραστηριότητες σας.
- Λαμβάνετε τα παυσίπονα σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας.
- Συνεχίστε τα καθιστικά λουτρά εάν σας ανακουφίζουν.
- Αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα. Για το λόγο αυτό:
- Περιλάβετε αρκετές φυτικές ίνες και υγρά στην δίαιτα σας.
- Μπορεί να χρειαστείτε ένα ήπιο ηπακτικό (παράδειγμα: γάλα μαγνησίας).
- Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας άμεσα.