Τι είναι η φωτογήρανση;
Το δέρμα μας γερνάει με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι μία γενετικά καθορισμένη διαδικασία η οποία επηρεάζει το δέρμα ολόκληρου του σώματος. Η δεύτερη είναι η φωτογήρανση, η οποία είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας δράσης της UV ακτινοβολίας στο δέρμα με αποτέλεσμα τελικά την εκφύλιση και καταστροφή του. Η UV-B ακτινοβολία είναι πιο επικίνδυνη, αλλά και η UV-A μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντικές βλάβες. Το φαινόμενο της φωτογήρανσης και της ανάπτυξης δερματικών βλαβών είναι συχνότερο και εντονότερο στα άτομα που εκτείθενται στον ήλιο για μεγάλα διαστήματα, είτε για λόγω εργασίας, είτε γιατί τους αρέσει να κάνουν ηλιοθεραπεία.
Μπορούμε να αποφύγουμε τη γήρανση του δέρματος;
Η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί σημαντικές βλάβες στο DNA των κυττάρων των επιφανειακών στιβάδων του δέρματος (επιδερμίδας και δερμίδας), οι οποίες δεν αποκαθίστανται πλήρως. Ακόμη οι UV ακτινοβολίες προκαλούν μεταβολές στο κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος, με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει την ελαστικότητα και τη σπαργή του, και να εμφανίζεται γηρασμένο, πιο λεπτό και αδύνατο, ξηρό και ρυτιδιασμένο. Η φωτογήρανση επιτείνεται με το κάπνισμα, ενώ το συχνό βρέξιμο του δέρματος δε φαίνεται να βοηθά. Φαίνεται ότι μπορεί να επιβραδυνθεί η πορεία της με την αποφυγή έκθεσης στις ακτινοβολίες UV (αποφυγή ηλιοθεραπείας φυσικής ή τεχνητή), με τη χρήση αντιηλιακών και ενυδατικών κρεμών.
Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο προκαλεί καρκίνο του δέρματος;
Πραγματικά, η υπερβολική έκθεση στην ιονίζουσα ακτινοβολία του ήλιου μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος. Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου του δέρματος, όπως το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το ακανθοκυτταρικό, και το μελάνωμα, που είναι ο σπανιότερος, αλλά ο πιο κακοήθης. Προέρχεται από τα κύτταρα του δέρματος, που παράγουν μελανίνη, και συχνά αναπτύσσεται σε προϋπάρχονες σπίλους. Προσβάλλει όλες τις ηλικίες και αναπτύσσεται συνήθως στον κορμό (άνδρες) και τα κάτω άκρα (γυναίκες).
Θυμηθείτε ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, και αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες. Το μελάνωμα είναι επιθετικός όγκος και η μόνη ουσιαστικά θεραπεία είναι η ριζική χειρουργική αφαίρεσή του. Εάν σε κάποιο σπίλο που έχετε, παρατηρήσετε μεταβολή στο χρώμα, τη μορφολογία, το μέγεθος, τη διάμετρο και τα όρια του πρέπει άμεσα να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό ιατρό.
Περιοδικό ΥΓΕΙΑ και ΕΥΕΞΙΑ, Ιούλιος 2006