Νεότερα δεδομένα υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών
Μέχρι πρότεινος οι περισσότεροι χειρουργοί υποστήριζαν ότι η αντιμετώπιση της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι αποκλειστικά χειρουργική. Αυτή η πεποίθηση ήταν αποδεκτή για πολλές δεκαετίες παρά το γεγονός ότι η ιστολογική εξέταση των σκωληκοειδών που αφαιρούνταν δεν αποδείκνυε την ορθότητα της. Σε μελέτη πριν από 15 χρόνια φάνηκε ότι περισσότερες από τις μισές σκωληκοειδεκτομές θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.
Σε μια μελέτη δημοσιεύτηκε που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνούς φήμης έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open, φάνηκε ότι η συντηρητική αντιμετώπιση με χορήγηση αντιβιοτικών σε επιλεγμένους ασθενείς με οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι ασφαλής, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό στυς περισσότερους από αυτούς να αποφύγουν τη χειρουργική επέμβαση και τη νοσηλεία. Η λήψη της απόφασης για συντηρητική αντιμετώπιση ενός ασθενούς που πάσχει από σκωληκοειδίτιδα λαμβάνεται από το θεράποντα ιατρό έπειτα απο τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού και τη διενέργεια μιας ολοκληρωμένης κλινικής και εργαστηριακής εξέτασης, οι οποίες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για τη σωστή επιλογή της θεραπευτική στρατηγικής. Στη συγκεκριμένη μελέτη συμμετείχαν 726 ασθενείς με οξεία σκωληκοειδίτιδα που αντιμετωπίσθηκαν συντηρητικά. Από αυτούς το 46% βελτιώθηκε και έλαβε εντός 24 ωρών. Η συντηρητική αντιμετώπιση των ασθενών με οξεία σκωληκοειδίτιδα αποδείχθηκε ασφαλής, ενώ δε φάνηκε να συσχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα υποτροπής στο μέλλον.
Η παρούσα μελέτη αποτελεί τμήμα μελέτης σύγκρισης αποτελεσμάτων της συντηρητικής έναντι της χειρουργικής αντιμετώπισης της οξείας σκωληκοειδίτιδας (CODA), στην οποία διαπιστώθηκε ότι η συντηρητική αντιμετώπιση με αντιβιοτικά δε φαίνεται να είναι κατώτερη σε σχέση με τη σκωληκοειδεκτομή. Μετά την ανάλυση των δεδομένων και με βάσει τα αποτελέσματα που προαναφέρθηκαν το Αμερικανικό Κολλέγιο Χειρουργών προτείνει ότι οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να αντιμετωπισθουν συντηρητικά. Η εξωνοσοκομειακή συντηρητική αντιμετώπιση της οξείας σκωληκοειδίτιδας σε επιλεγμένους ασθενείς είναι ασφαλής και θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά κόστος της θεραπείας.
Ο ρόλος του χειρουργού είναι σημαντικότατος καθώς μεγάλη σημασία για να υπάρξει καλό αποτέλεσμα έχει η σωστή επιλογή των ασθενών, της κατάλληλης θεραπείας και η στενή παρακολούθηση της πορείας των ασθενών.
Δημήτρης Φιλίππου
Γεν. Χειρουργός
Επικ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ