Μπορεί να ποικίλλει σε μέγεθος, από μπιζέλι μέχρι μπαλάκι του γκολφ ή και μεγαλύτερος. Όπως και η βρογχοκήλη, οι Όζοι Θυρεοειδούς ανακαλύπτονται συνήθως τυχαία, ενώ κοιτάτε το λαιμό σας στον καθρέφτη. Αν αιμορραγήσει μπορεί να προκαλέσει πόνο κι έτσι να σας τραβήξει την προσοχή.
Ποια προβλήματα δημιουργούν οι Όζοι Θυρεοειδούς στον οργανισμό; Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα;
Οι μονήρεις Όζοι Θυρεοειδούς είναι συχνοί και μπορεί να εμφανισθούν σε οποιαδήποτε ηλικία, στις γυναίκες συχνότερα απ’ότι στους άνδρες.
Εναλλακτικά, ένας όζος μπορεί να ανακαλυφθεί κατά την διάρκεια κλινικής εξέτασης για άσχετο λόγο, παρότι εσείς δεν τον είχατε παρατηρήσει ποτέ. Οι περισσότερες γυναίκες είναι ευαισθητοποιημένες ως προς την σημασία ενός οζιδίου στον μαστό και είναι φυσικό να πιστεύουν ότι αντίστοιχα ένας όζος του θυρεοειδούς πιθανώς να σημαίνει κακοήθεια. Ο γιατρός σας θα σας παραπέμψει σε ενδοκρινολόγο. Στην πραγματικότητα όμως η μεγάλη πλειοψηφία των όζων δεν είναι κακοήθεις.
Διάγνωση
Εάν έχετε μονήρη όζο του θυρεοειδούς οι εξετάσεις αίματος θα δείξουν φυσιολογικές τιμές Τ3, Τ4, και TSH, δηλαδή ευθυρεοειδισμό. Εξαίρεση αποτελεί το «τοξικό αδένωμα» όπου θα δείξουν υπερθυρεοειδισμό. Ο ενδοκρινολόγος θα σας εξετάσει προσεκτικά γιατί με την ψηλάφηση του θυρεοειδούς οι μισοί από τους ασθενείς που πιστεύουν ότι έχουν μονήρη όζο διαπιστώνεται ότι έχουν στην πραγματικότητα γενικευμένη οζώδη διόγκωση του αδένα, γνωστή ως πολυοζώδη βρογχοκήλη. Στην περίπτωση αυτή θα σας καθησυχάσει ότι δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό.
Όσοι χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο μπορεί να υποβληθούν σε απλή ακτινογραφία, υπερηχογράφημα ή σπινθηρογράφημα, αλλά η σημαντικότερη εξέταση είναι η παρακέντηση του όζου με λεπτή βελόνα.
Η εξέταση είναι τεχνικά απλή, γρήγορη κι αν κριθεί απαραίτητο μπορεί να επαναληφθεί δύο και τρεις φορές, αφού δεν προκαλεί πόνο ή ιδιαίτερη ενόχληση. Η FNA αποτελεί σίγουρα ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα στην αντιμετώπιση ατόμων με νοσήματα του θυρεοειδούς. Ενώ κατά το παρελθόν η πλειοψηφία εκείνων που είχαν μονήρεις όζους υποβαλλόταν σε χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς, στις μέρες μας πολλές εγχειρήσεις μπορούν να αποφευχθούν με την απλή εξέταση ενός μικρού δείγματος θυρεοειδικών κυττάρων που λαμβάνεται στο εξωτερικό ιατρείο.
Θεραπεία: Οι καλοήθεις όζοι μπορεί να συνεχίσουν να αυξάνονται σε μέγεθος για χρόνια και τελικά να γίνουν τόσο μεγάλοι που να χρειαστεί χειρουργική αφαίρεση για αισθητικούς λόγους. Εάν ανησυχείτε έντονα για την πιθανότητα ο όζος σας να κρύβει κακοήθεια, ο ενδοκρινολόγος σας μπορεί τελικά να συστήσει χειρουργική αφαίρεση και παθολογοανατομική εξέταση ώστε το ερώτημα να λυθεί οριστικά.
Του Δημήτριου Κ. Φιλίππου, MD, PhD
Γενικού Χειρουργού
Ehealthcyprus.com