Τι είναι η γαστροστομία;
Γαστροστομία είναι η δημιουργία τεχνητής επικοινωνίας του στομάχου με το δέρμα. Σκοπός είναι η διασφάλιση της σίτισης βαρέος πασχόντων ασθενών, οι οποίοι αδυνατούν να λάβουν μόνοι τους με ασφάλεια υγρή και στερεή τροφή.
Η διενέργεια γαστροστομίας ενδείκνυται σε πολλές παθήσεις, όπως είναι η άνοια, η προχωρημένη νόσος του Parkinson, το σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, νευρολογικές νόσοι που επηρεάζουν την κατάποση, σε ασθενείς που παραμένουν επί μακρόν στη ΜΕΘ και σε ογκολογικούς ασθενείς.
Πως γίνεται η γαστροστομία;
Με την πρόοδο της τεχνολογίας αλλά και την ιατρικής πρακτικής πλέον στους περισσότερους ασθενείς γίνεται μη επεμβατικά με τη βοήθεια του ενδοσκόπου. Αυτή η τεχνική ονομάζεται ενδοσκοπική διαδερμική γαστροστομία η PEG (percutanousendoscopicgastrostomy). Σε κάποιες όμως περιπτώσεις η επέμβαση δεν είναι δυνατό να γίνει ενδοσκοπικά, οπότε επιλέγεται η ανοικτή χειρουργική γαστροστομία.
Πότε χρειάζεται η ανοικτή γαστροστομία;
Σε ασθενείς με αδυναμία λήψης υγρής ή στερεής τροφής οι οποίοι πάσχουν από κάποιο νεόπλασμα (καρκίνος λάρυγγα, φάρυγγα, στόματος, οισοφάγου ή ανώτερου τμήματος του στομάχου), το οποίο εμποδίζει την είσοδο του γαστροσκοπίου ή σε ασθενείς μετά από ακτινοβολία στον τράχηλο οπότε η γαστροσκόπηση καλό είναι αν αποφευχθεί μην τυχόν προκληθεί αιμορραγία ή άλλη βλάβη.
Είναι εύκολη η επέμβαση;
Η επέμβαση είναι σχετικά απλή. Γίνεται μία μικρή τομή στην κοιλία, βρίσκεται ο στόμαχος, εισάγεται ένας ειδικό καθετήρας σίτισης (γαστροστομίας) και καθηλώνεται ο στόμαχος στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα για να μην υπάρχει διαυγή υγρών στην περιτοναϊκή κοιλότητα. Τέλος για λόγους ασφαλείας ο καθετήρας καθηλώνεται στο δέρμα. Η χειρουργική γαστροστομία είναι μία απλή και ασφαλής επέμβαση, η οποία δε διαρκεί περισσότερο από 30 λεπτά. Οι επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες και περιλαμβάνουν την αιμορραγία, τη διαπύηση και τη διαφυγή από το σημείο εισόδου του καθετήρα στο στόμαχο.
Τι θα χρειαστεί μετά την επέμβαση;
- Μία με δύο ημέρες μετά την τοποθέτηση του σωλήνα της γαστροστομίας, ο ασθενής μπορεί να αρχίσει να σιτίζεται.
- Αρχικά λαμβάνει υγρή τροφή και στη συνέχεια πολτώδη. Ο ρυθμός αποκατάστασης της σίτισης και το είδος της τροφής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και θα πρέπει να το συζητήσετε με το θεράποντα ιατρό σας.
- Το σημείο εισόδου του καθετήρα στο δέρμα πρέπει να διατηρείται καθαρό και ειδικά το πρώτο χρονικό διάστημα πρέπει να καθαρίζεται με αντισηπτικό για απφυγή λοίμωξης.
- Ο καθετήρας πρέπει να εκπλένεται με νερό μετά από κάθε χρήση για να μη βουλώσει από υπολείμματα τροφών.
- Ο καθετήρας έχει κάποιο χρόνο ζωής και πρέπει να αλλάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.